Allt du behöver veta om rödpunktsikten

Noggrannhet när du fotograferar är en nödvändighet när du vill slå ditt märke. Ibland är det ganska svårt att sikta med de vanliga järnsiktena på ditt skjutvapen, använd därför ett rödpunktsikte. Siktet i sig är ett enkelt instrument som använder ett litet LED-ljus för att peka dit du siktar, eller ska sikta. Dessa prickar kan vara antingen röda eller gröna beroende på vilken modell du använder, eller om du vill ha en annan färg än den andra modellen. Oroa dig inte, de kallas alla för en “röd prick” så du behöver inte oroa dig för att kalla det fel!

Den rödpunktsikten är väldigt vanlig på många handeldvapen, eftersom den är avgörande på nära håll och är bra på målavstånd, och när du väl har listat ut hur du använder den kommer den att vara din bästa vän på fältet. Saker som ljusstyrka, monteringshöjd, stil (rörformig eller öppen) kan alla konfigureras enligt dina specifikationer för att säkerställa att du använder rätt sikte för uppgiften.

Se till att du får rätt sikte

Ett rödpunktsikte är ett elektroniskt optiskt sikte som ger dig en upplyst prick i linsen. De använder inte en laser som de bästa gevärlasersiktena utan snarare involverar de vanligtvis ljus och en reflektor. Majoriteten av de rödpunktsiktena är batteridrivna och håller ganska länge eftersom de inte behöver använda en stor mängd ström. Rödpunktssikte är vanligtvis inte förstorade, men du kan få sekundära fästen att sitta framför, bakom och på det rödpunktsiktet för att förstora målet.

Beroende på vilken röd prick du får är majoriteten av dem vattentäta, stötsäkra, immsäkra och i vissa fall även EMP-säkra. Rödpunktssiktet är extremt lätt att använda och kan installeras mycket snabbt.

Att hitta det bästa rödpunktssiktet som är rätt för dig är väldigt beroende av vad du vill använda vapnet till. Eld på nära håll eller målbrand från 100 yds är mycket lämpliga för den rödpunktsikte, men något mer och det kan trycka på felaktighetsmärket. Det finns flera typer av rödpunktsiktear som hjälper till med siktenas räckvidd, mångsidighet och generella förmåga, dock är de huvudsakliga rödpunktssiktena reflexsikten där ett ljus som projiceras in i en spegellins, som sedan ytterligare reflekterar en siktpunkt för dig att använda över målet. Dessa sikten är vanligtvis öppna, men de kan vara rörformade så det fungerar mer som ett normalt sikte. De har också den batterifria punkten som kallas en tritiumprick. Reflexrödpunktsiktear är mycket vanligt förekommande eftersom de inte kräver att du sluter ena ögat för att skjuta ner vilket innebär att du kan se tydligare och vara lite mer observant.

Om kostnaden är en faktor när det gäller att köpa en viss röd prick, är de alla relativt billiga och alla samma jobb. Vissa kan komma med ytterligare tillbehör eller fästen som kan vara mer fördelaktiga, så det är bra att alltid kontrollera produktbeskrivningen för att se till att du vet vad du får ut av det.

Tillsammans med detta kanske du vill ändra ljusstyrkan och monteringshöjden för ditt rödpunktsikte, som de flesta av dem kan konfigureras vid ankomst men vissa gör det inte så se till att du hittar en som passar dina behov först innan. En stor fördel med alla rödpunktsiktear är att du har obegränsad ögonavlastning vilket innebär att avståndet mellan vad dina ögon ser inom ett synfält och okularet.

Så här monterar du ett rödpunktsikte

Det är inte superlätt att ta reda på var den bästa positionen för ditt skop är och det krävs lite förändring för att få det rätt för dig. Några saker att notera när du försöker fästa kikarsikten för att se till att din positionering är okej är;

  • Den röda punktstorleken påverkas inte av att den flyttas framåt eller bakåt.
  • Om du planerar att montera en förstoringsglas kan den rödpunktsikten behöva flyttas framåt för att undvika utrymmesproblem.
  • När du monterar den rödpunktsikten och monterar den närmare kommer du att få ett bredare synfält, men du kommer att vara begränsad när du ser dig omkring. Vise Versa med den rödpunktsikten längre bort från dig, det kommer att ge dig ett kortare synfält men en större sikt när du tittar dig omkring. Vanligtvis, på det längre avståndet, behövs ett större synfält, men när det är nära avstånd kan du föra det närmare för att se mer genom kikarsikten.
  • Som ett föremål på ett vapen är rödpunktsiktear vanligtvis inte för tunga men kan påverka ditt skott om de inte balanseras korrekt. Att hitta rätt balans (vanligtvis mot baksidan av pistolen eller geväret) kommer att balansera allt fint så att ditt skott inte påverkas.

Ditt rödpunktsikte bör komma med övergripande instruktioner och övergripande installationsguider med all ovanstående information, men om inte är de superenkla att fästa på ditt skjutvapen.

De flesta av dem som du köper kommer med ett Picatinny-rälsfäste och eventuella verktyg som du kan behöva för att montera detta, men om inte de verktyg du behöver är ganska standard och du kan förmodligen hitta en i en låda någonstans som en insexnyckel, sexkantsnycklar, etc. Som nämnts ovan är det bästa stället att montera den rödpunktsikten vanligtvis över mottagaren så att pistolen är balanserad och kan hållas normalt utan att det påverkar ditt skott.

Allt du får ska ha en monteringspunkt som kan dras åt med en insex- eller insexnyckel. Att se till att detta är ordentligt fastsatt är avgörande så att din syn alltid är korrekt och inte rör sig när du skjuts. De flesta red dot-tillverkare rekommenderar också att man köper någon form av förstärkning till dessa skruvar, något som någon blå Locktite kommer att göra jobbet bra.

Nollställning i ditt rödpunktsikte

För att nollställa ditt räckvidd för att se till att dina skott är korrekta när de väl har monterats på vapnet föreslås det att du ställer upp ett mål, ungefär 25yds från din skottpunkt. Eftersom det här kikarsiktet är ett nära räckvidd, bör du inte behöva nolla för mycket längre bort, såvida det inte förstoras och lägg till så många yards till målavståndet som du behöver.

Om du fortfarande har järnsikte på ditt vapen, kanske du kan använda detta för att hjälpa dig. Om du nollställer den rödpunktsikten som hjälper dig att förbättra noggrannheten vid det första skottet. När du ställer den i linje med järnsikten, se till att punkten är vertikalt och horisontellt inriktad och vilar på mittstolpen, från denna punkt bör du tekniskt sett nollställas.

Om du inte har järnsikte måste du säkra skjutvapnet och ta provskott tills punkten används som islagszon. Med det sagt så är detta samma sak med vilket vapen som helst som har ett kikarsikte kopplat, rekylen måste vara noll vid siktning annars blir kikarsiktet felaktigt ju mer du använder skjutvapnet.

När du känner att den är på plats, ta ett skott för att se var kulan träffar och flytta siktet därefter. När kulorna väl går dit punkten är placerad bör du nollställas.

Sikta är den enkla biten nu, eftersom de rödpunktsikten är väldigt peka och skjuta på måttligt nära håll.

Även om det är ovanligt kan du fortfarande använda räckvidden på långa avstånd även om det förmodligen inte skulle vara den bästa idén. Det vanliga rödpunktsiktet borde vara tillräckligt för att avfyra och vara exakt vid 100-200yds, men det tänjer förmodligen på gränserna. Du kan dock köpa tillbehör för att sitta bakom den rödpunktsikten för att förstora bilden. Återigen, detta måste nollställas om du vill använda detta.

När det gäller detta kan du också få modulära red dot scopes som låter dig byta från lång- och kortdistanseld, annars känd som en “hybrid”. Dessa har samma koncept och inställda som en vanlig röd prick, dock kan förstoringsglaset växlas när som helst vilket innebär att du snabbt kan gå från nära håll till ett mer medium räckvidd.

Tips för att använda rödpunktsikte

När du använder ett sikte med rödpunktsiktear kan det verka lite avskräckande om du aldrig har använt ett tidigare. Här är några tips för att få det att fungera korrekt för dig.

Sikta på pricken inte på den bakre skåran

Ett vanligt misstag som inträffar med nya användare som precis har fått en röd prick är att de inte litar på pricken. Den rödpunktsikten på kikarsikten är punkten du behöver sikta med, inte någon annan sida. Tillsammans med det behöver du inte ställa punkten i linje med något annat tillbehör som järnsikten, bara så länge det träffar det bör du vara bra att gå.

Du kan använda dem för alla vapen

Något som folk glömmer är att du kan använda den till vilken pistol du vill. Om du ville kan du sätta kikarsiktet med rödpunktsiktear ovanpå ett prickskyttegevär, det skulle bara inte vara en bra idé. Red dot-kikarsikten fungerar dock utmärkt på måttligt nära håll på pistoler, hagelgevär och gevär.

Du måste öva dina skott

Som med allt annat, för att bli bättre på något måste du träna och det skiljer sig inte från skyttet. Att öva på banan eller någonstans där det är säkert att göra det är ett bra sätt att förbättra fotograferingen när du använder kikarsikten med rödpunktsiktear. I samband med detta kan du också vilja öva på mål av olika storlekar för att säkerställa att du får rätt precision du vill ha när du skjuter på både korta och långa avstånd samt precision ner till den finaste punkten.

Lär dig mer om funktionerna som din prick har som ljusstyrka

Inte alla men de flesta prickar har en ljusstyrkeinställning på dem. Detta kan vara avgörande i situationer som kan gå från ljus till mörker. När du fotograferar kan du behöva en ljusare prick när du är ute i mörkret, men om du går för långt kan pricken bli blå eller halo vilket gör dina bilder tvivelaktiga. Inuti i ljuset kanske du inte behöver en ljus prick och den kan till och med verka osynlig eller svår att se, så att ändra ner den kan hjälpa dig här.

Montera den bekvämt, men inte för högt

Att montera siktet som nämnt ovan är enkelt och kan ändras i höjdled, även om det inte är en bra idé att göra det eftersom när du tar upp vapnet för att skjuta, kanske du inte kan se målet med en snabb dragningshastighet, så det är avgörande att du måste hålla punkten så låg som möjligt tills du är van vid det, eller permanent för att öka noggrannheten i ritningshastigheten.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *